Skip to content Skip to footer

Káva v tohom skupenstve? Áno, máš možnosť zjesť kávu! Dobrakava za pomoci českej čokoládovne vytvorila Kávoládu. Nie, nejde o čokoládu s kávovou príchuťou či arómou, farbivom a pod. Kávoláda je spojenie upraženej a následne pomletej výberovej kávy (100% arabika El colibrí z 1. slovenskej platáže) a bielej čokolády tej najvyššej kvality. Takže kakaové maslo, trstinový cukor, sušené mlieko, pražené kávové zrná. A to je ono…, celé zloženie Kávolády.

Kávoláda krém - obalový dizajn
Kávoláda krém
Kávoláda
Kávoláda
Dizajn

V dobe keď sme tvorili vizuálnu identitu produktov Kávoláda, bol tento výrobok od dobrejkavy jediným svojho druhu. Na slovenský a český trh priniesli úplne nový produkt. Nerobili sme žiadny prehľad konkurečných dizajnov,… žiadne totiž neboli. Pustili sme sa do tvorby dizajnu pri ktorom sme mali úplnú voľnosť (sen každého umelca). Začala tvorba loga, ikon a samotných pozadí, ktoré farebne predstavujú miešanie surovín z ktorých je produkt vyrobený. Toto remeselné spracovanie produktu si môžes pozrieť na tomto videu.

Kávoláda Barrique - obalový dizajn
Kávoláda z kávy ktorá zrela v sude od Whiskey
Niečo o produkte

Kávoláda je unikátny produkt, ktorý dobrakava vytvorila v spolupráci s 1. Výrobcom českej „Bean to Bar“ čokolády. Jedná sa o bielu čokoládu s kávou. Kakaové bôby, z ktorých sa vyrába čokoláda, rastú na kakaovníkoch, ktorým sa darí len v pásme od Peru po Mexiko, od Madagaskaru po Nigériu, od Fidži po Filipíny. Stromy kvitnú a plodia súčasne po celý rok. Ich dužinaté plody so silnou tvrdou šupkou obsahujú 20 až 50 kakaových bôbov, ktoré sa po zbere nechajú niekoľko dní fermentovať. V čokoládovni sa bôby najprv roztriedia, upražia, aby stratili vlhkosť, a zbavia sa šupky. Následne sa uložia do mlynu s kamennými valcami, kde sa drvia. V tomto kroku sa k bôbom pridáva kakaové maslo, prípadne cukor a iné ingrediencie, ako je káva. Zmes putuje do konšovacieho stroja na zjemnenie a potom do nádob, kde sa necháva odležať niekoľko týždňov. V posledných krokoch nasleduje temperovanie, čo je proces rozpúšťania a prudkého ochladzovania kakaovej hmoty, ktoré dodáva čokoláde trvanlivosť a hladký povrch. Teraz stačí už len naliať hmotu do formy, nechať stuhnúť, zabaliť a čokoláda je na svete.

Hore